Ungdomsutbytet SWY - Thailand/Sverige 2010

Om organisationen CIU
Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte (CIU) är en ideell allmännyttig förening som arbetar för ungas samarbete över nationella och kulturella gränser. Vi bedriver egna ungdomsutbyten och gör MyTellus, en mötesplats för unga som vill åka utomlands. Dessutom erbjuder CIU en föreläsning som heter Världens Möjligheter och har tagit fram en kartläggande valideringsmetod, ELD, som används för att synliggöra informell kompetens.


Phang nga - Åsele 2010

Det gäng som står bakom detta projekt är deltagare i SWY, Sweden World Youth. Utbytet SWY riktar sig till dig som är mellan 18 och 23 år och som vill testa en helt ny verklighet under sex månader. Under tre månader har de 8 svenska deltagarna bott i thailändska familjer i den thailändska provincen Phang nga tillsammans med en thailändsk parkamrat. Från den 9 april - 21 juni befinner sig samma gäng i svenska familjer i den svenska kommunen Åsele. Här får deltagarna prova på den norrländska kulturen med allt vad det innebär på samma sätt som de innan prövat på den thailändska. Gruppen kommer från olika delar av Sverige och blev antagna efter intervju hösten 2009. För Åsele är detta tredje gången de får besök av det thai/svenska utbytet.


Arbetsplacering, utbildningsdagar och projekt

Utbytets huvudsyfte är att ge ungdomarna en inblick i en främmande kultur. Genom arbetsplatsplacering/praktik får ungdomarna en bra möjlighet att komma in i samhället samt tillfälle att träffa lokalbefolkningen. En annan viktig del är utbildningsdagarna, EAD, som varje par håller i tur och ordning, ett par per vecka. Under utbildningsdagen får deltagarna prova på nya saker och vad är det upp till det deltagarna själva att bestämma. För detta gäng har det inneburit allt från lektion i thaimassage till tunnbrödbakning. Sist men inte minst har vi projektdelen. Under respektive fas, Thailand och Sverige, ska deltagarna driva projekt under temat "hållbart entriprinörskap". Projektet ska också gå under temat People, Planet and Profit. Det vill säga, vara hållbart, tänka på människans behov och intresse, vinstgivande och samtidigt miljövänligt.


Projektet Åsele ungdomsforum 2010
För sex av deltagarna var det inget snack om saken. Redan efter första veckan i Åsele hade de sett vilka fantastiska möjligeter som kommunen hade rörande ungdomsaktiviteter, men också att dessa resurser inte utnyttjades till fullo. Där av uppstod projeket Åsele ungdomsforum 2010 och hittills har de bara fått positiv respons på sina idéer.


För mer information kring gruppens utbytestid, se http://thailand-asele.blogspot.com/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0